2010. január 24., vasárnap

Az érem másik oldala

Norvégia mediterrán arca


szerintem magától került oda


ősszel a Grakallen alatt: a Rema1000 üzletlánc reklámújság-hegyei szétdobálva. egyszerűbb, mint kihordani


őszi séta a Bymarkában: tegelni itt is menő


szeptemberben egy vasárnap reggel a fjord parton: szépen egymás mellé tett cipők, a hölgy gondolom józanul hagyta itt


Avagy vegyes negatív blokk a kolbászból lévő kerítés megcáfolására.

Norvégia gazdag ország, klasszikus jóléti állam. Az Északi tengeri olaj sok sok évre előre bebiztosította a nélkülözés hiányát, a Golf-áramlatnak hála a fjordok télen is jég mentesek, így hal is van dögivel. A GDP tehát szárnyal, válságnak nyoma sincs, apu hétvégente síelni viszi a szőke gyerekeit. Az utcán mosolyognak Rád, ha fizetsz egy szolgáltatásért épp' csak a valagad nem csókolják meg. És a busz sofőr is kedvesen néz Rád, még, ha egy marék aprót adsz is neki.
Ez az érme egyik oldala, az ismertebb.

Ez pedig a másik
Ami nálunk nem hétköznapi


A norvégok szipognak, nem kicsit. Ez a szokásuk télen igazán izgalmas. Szintén a "testváladékok" témához kapcsolódik a köpködés művészi szintre emelése. Ha egy csula a cipődtől pár centire landol, ne lepődj meg, nem verekedni hívnak, így sikerült; felnézel és mosolyogsz. Szintén nem különlegesség, ha egy dekoratív csaj csinálja ugyan ezt, orrpiszkálással kombinálva. Illetve a puki-böfi sem akkora tabu, mint otthon. A péntek-szombat esti bulik pedig nemtől függetlenül fokozzák az utcán vizeléseknek, kuka- és lebetonozott biciklitárolók borogatásának és a lelakatolatlan bringák "bérbe vételének" a számát. A "party-kultúrához" még érdekes megemlíteni, hogy a bulik zárásakor annyi rendőrautó és begyűjtőkocsi van az utcákon, mint otthon március 15.-én, egy hétvége alatt pedig 15-20 embert is bevisznek testi sértés vádjával.

Neked hol van a bal oldal? -és a többi hülye kérdés

Gyakori közhely az amerikaiakat lehülyézni, csak, mert páran keverik Ausztráliát Franciaországgal, és Britney Spears sem tudta, hogy hol van Magyarország. De ezek ugye ronda általánosítások, íme viszont 1-2 konkrét hozzám intézett kérdés, idézem:

-Beszélgetés közbeni érdeklődés: "És, ti muszlimok vagytok?"
-1-2 új gyakorlati dolog tanulása közben, ahol fontos volt a 'bal' és a 'jobb' irányok ismerete: "Neked hol van a bal oldal? Úgy értem, te is balról jobbra írsz, vagy fordítva?"
-Ahogy beállt a tél, a főtéren csináltak egy koripályát a gyerekeknek. Miután megjegyeztem a főnökömnek, hogy "tök jó, most láttam csak, hogy van egy jégpálya a főtéren", ő megkérdezte: "Igen. Miért, még nem láttál ilyet?"

Ez nem éppen ide vág, de vicces volt. Egy munkatársam nyaralt valahol külföldön, ahol miután kiderült, hogy norvég, ezzel fogadták: "És, tényleg van jegesmedvétek a kertben?" válasz: "PERSZE! Hisz itt mindenkinek van!" :)

Összegezve

Norvégia gazdag ország, és ennyi. Ehhez talán automatikusan kapcsolunk olyan dolgokat, mint kultúra, tájékozottság, illem. Pedig... És a kerítés valóban nincs kolbászból; az ingatlan és gépjármű árak arányaiban talán drágábbak, mint otthon, egy házat ugyan úgy hitelre vagy hosszas hosszas spórolás után lehet csak megvenni.

A negatív blokk tökéletes lezárásaként pedig a hétvége eseménye: tegnap összejöttünk néhányan focizás célzattal egy fedett, műfüves pályán. A 15-20. perc körül egy pancser lépésnél a jobb -tavaly tavasszal mászás közben már táppénzre küldött- bokám nem halk reccsenéssel jelezte, hogy itt a játék vége. Így azóta béna bicegéssel, kenegetéssel, fáslizással, ill. ezek kombinációjával pótolom a mozgást.

Azért kár, hogy ez egy negatív blokk volt. Így nem írhattam le, hogy pár napja láttam az északi fényt, és lett sítúra cuccom is, 0 azaz nulla koronából. Na majd legközelebb:)

5 megjegyzés: